2012. április 15., vasárnap

Barangolás - Wyoming

Ezzel a cikkel elindítom a blog első rovatát, általa az olvasott könyvek helyszíneit fogom bemutatni.

Könyv: Cynthia Hand: Angyalsors
Helyszín: Amerikai Egyesült Államok; Wyoming








 Jackson, Wyomingban, a Jackson-völgyben található. Kedvelt turisztikai célpont a természetjárók számára, közelében található a Yellowstone és a Grand Teton Nemzeti Park, valamint a város déli szélén található, egy viszonylag kicsi, de nagy kihívást jelentő sí-terület.
 Ide költözik Clara miután megkapja a rendeltetését.
Jackson
 
 A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja, a Yellowstone-folyóról kapta a nevét. Wyoming, Montana és Idaho államok területén, a Sziklás-hegységben terül el, a bumeráng alakú Kígyó folyó-síkság északkeleti végében, 80 937 km²-en. Híres grízlijeiről, hőforrásairól és a park területén található egyéb geotermikus jelenségekről, a parkban található a világ legnagyobb aktív gejzírje is, a Steamboat-gejzír (Gőzhajó-gejzír). A Föld legnagyobb érintetlen ökorendszereinek egyike, 1976. október 26-án az UNESCO nemzetközi bioszférarezervátumnak nyilvánította, 1978. szeptember 8-án pedig a Világörökség státuszt is elnyerte. Ez az ökoszisztéma a legnagyobb egybefüggő, többnyire érintetlen föld az Egyesült Államokban Alaszkán kívül és az északi mérsékelt öv legnagyobb érintetlen ökorendszere.
Tucker elviszi ide Clarat szülinapja utáni napon, hogy megnézhesse az Old Faithfult, mely a park leghíresebb gejzírje.


Hajnalka medence

 

 














Teton- hegylánc

Grand Teton Nemzeti Park Wyoming államban található, 1929-ben alapították, de 1950-ben kibővítették, így a park 1248 km²-en terül el. Az USA néhány legelképesztőbb hegyvidéki színterét védi. A 80 km hosszú Teton-hegylánc, hirtelen emelkedik ki a Jackson-völgy aljáról, csipkés csúcsai visszatükröződnek a völgy tavában. A magas hegycsúcsok között gleccserek találhatók, a legmagasabb, a nemzeti parknak nevét is adó Grand Teton 4197 méteres magasságával emelkedik az ég felé.
 Itt találhat a Jenny-tó, ahol Clara megtanul repülni.
Jenny- tó


Mindkét park állatvilága igen gazdag, a nagy emlősök közül rendszeresen látható amerikai bölény, jávorszarvas, villásszarvú antilop, farkas, kanadai hód, fekete medve és grizzly. A madárfajok közül fehérfejű rétisas, halászsas, orrszarvú pelikán és trombitás hattyú.
Hoback












 Források: google; wikipedia 
Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése